Τοποθεσία: Νομός Έβρου
Create your online business with the latest design trends

Συνελήφθησαν 7 μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε αποκαλυφθεί η δράση και είχαν ταυτοποιηθεί τα μέλη εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση κυρίως ανήλικων μεταναστών από την Ελλάδα προς Ευρωπαϊκή χώρα, στη διευκόλυνση διαμονής και στην απόκρυψη μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και στην κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων

Κατόπιν των ανωτέρω και μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 13-7-2022, στις περιοχές της Πετρούπολης, Αιγάλεω, Νίκαιας και Πειραιά, συνελήφθησαν επτά (7) αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα, της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου- εξόδου από το Ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτης χώρας και παράβασης του Νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας αστυνομικής δράσης, συνελήφθησαν τρεις επιπλέον αλλοδαποί, στερούμενοι εγγράφων νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προσδιορίστηκε ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε από τις αρχές του 2021, με το ηγετικό μέλος να διοργανώνει παράνομες προωθήσεις κυρίως ανήλικων μεταναστών, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κατάλληλα αεροπορικά εισιτήρια.

Οι διακινήσεις πραγματοποιούνταν με τη συνδρομή μελών του κυκλώματος, οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και αναλάμβαναν τη συνοδεία των ανήλικων, προσποιούμενοι ότι είναι δήθεν μέλη της οικογένειας τους και επιστρέφουν στη χώρα που διαμένουν.

Επίσης εντοπίστηκε οικία στην περιοχή του Πειραιά, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να διευκολύνεται η διαμονή και η απόκρυψη αλλοδαπών που στερούνται νομίμων εγγράφων στην Ελλάδα, έναντι του ποσού των 140 ευρώ μηνιαίως, ανά άτομο.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις παράνομης διακίνησης τουλάχιστον μεταναστών, δραστηριότητα από την οποία αποκόμισαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 6.000 ευρώ, ανά άτομο.

Ως προς τη δραστηριοποίησή τους στη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, το ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε δημιουργήσει εκτενές δίκτυο διανομής, αποτελούμενο από συνεργούς, τους οποίους εφοδίαζε τακτικά και σε ποσότητες χονδρικής, με λαθραία καπνικά προϊόντα, τα οποία παρέδιδε ο ίδιος με αυτοκίνητο σε προσυμφωνημένα σημεία, στις περιοχές κυρίως του Αιγάλεω, της Νίκαιας και του Πειραιά.

Οι συνεργοί του αναλάμβαναν την περεταίρω διακίνηση στους τελικούς παραλήπτες σε ποσότητες είτε χονδρικής είτε και λιανικής. Για το σκοπό αυτό, διατηρώντας ιδιαίτερα μέτρα απόκρυψης, διακινούσαν τα καπνικά προϊόντα σε κοντινές αποστάσεις από τα σπίτια που τα απέκρυπταν. Ακόμα χρησιμοποιούσαν σταθμευμένα οχήματα ως χώρους προσωρινής αποθήκευσης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ημερήσιες ανάγκες ζήτησης κυρίως σε λιανικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, είχαν ιδρύσει και λειτουργούσαν 3 καταστήματα εμπορίας ψιλικών ειδών (ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ), μέσω των οποίων επίσης διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα.

Τα μηνιαία έσοδα του κυκλώματος, από τη δραστηριότητα αυτή, υπολογίζεται ότι υπερέβαιναν τις 50.000 ευρώ.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, σε περιπτώσεις μεμονωμένων συλλήψεων μελών του κυκλώματος, από διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ανέστελλαν προσωρινά τις παράνομες δραστηριότητες τους και ανασυντάσσονταν αλλάζοντας τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνταν, για τη διανομή των λαθραίων καπνικών προϊόντων, καθώς και τα σημεία παράδοσης τους.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, διενεργήθηκαν 4 έρευνες σε κατοικίες, 3 σε κατάστημα και 2 σε οχήματα. Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • -9.083- πακέτα των 20 τσιγάρων έκαστο
  • -784- συσκευασίες των 50 γραμμ. καπνού
  • το χρηματικό ποσό των 3.860 ευρώ
  • -11- κινητά τηλέφωνα
  • -2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : esyfne.gr

  • Στις 15/07/2022