Τοποθεσία: Νομός Έβρου
Create your online business with the latest design trends

“Δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών σε επιβεβαιωμένα κρούσματα” καταγγέλλει η Ένωση Συνοριοφυλάκων Ν. Έβρου.

Η  Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της ως προς την μη ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίζονται ανάμεσα στους αλλοδαπούς, ενώ η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει, όπως είναι γνωστό, την ιχνηλάτηση όλων των πιθανών ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τα θετικά κρούσματα για την αποφυγή διάδοσης του ιού.

Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου προς τον ΕΟΔΥ:

“Κατανοώντας τις δύσκολες στιγμές και πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από την κρίση της πανδημίας, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την υπηρεσία σας, όμως οφείλουμε να φέρουμε στην προσοχή σας ορισμένα δεδομένα, προκειμένου να ενεργήσετε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και οι Υπηρεσίες Διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών του Ν. Έβρου δέχονται μεγάλες πιέσεις από την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 40-45 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ του προσωπικού, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να τεθεί εκτός υπηρεσίας είτε νοσώντας ως επιβεβαιωμένα περιστατικά είτε να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα ως πρώτες επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με όσα ορίζει η ανωτέρω σχετική.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο πάγιο αίτημά μας για εκτενέστερη διενέργεια τεστ τόσο στο Αστυνομικό προσωπικό όσο και στους συλλαμβανόμενους αλλοδαπούς. Η συνδρομή σας στο κομμάτι αυτό θα είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της φύλαξης των συνόρων της χώρας μας, έτσι ώστε αυτή να μην τεθεί σε «καραντίνα».

Όσο αφορά το Κ.Υ.Τ. Φυλακίου συμβαίνει το εξής παράδοξο. Η Υπηρεσία του ΕΟΔΥ συνδράμει στο Κέντρο με κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο προκειμένου να διενεργεί τα rapid test στους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς, αλλά και σε όποιον άλλο από τους διαμένοντες αλλοδαπούς παρουσιαστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα, προσφέροντας μεγάλη υπηρεσία στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά, την 9-11-2020 διενεργήθηκε τεστ σε όλο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ του Κέντρου και το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν τρία θετικά κρούσματα, καθώς υπάλληλος του κλιμακίου παρουσίασε συμπτώματα. Ωστόσο δεν ακολούθησε ιχνηλάτηση των επαφών που υπήρξαν εντός της δομής, όπως ρητά προβλέπεται από την ανωτέρω εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.  Ακολούθησε συγκέντρωση για την ενημέρωση του πολιτικού προσωπικού και των συναδέλφων μας, τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν διενεργούνται και άλλα τεστ μεταξύ του υπόλοιπου πολιτικού αλλά και αστυνομικού προσωπικού του Κέντρου, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την εξάπλωση του ιού, και η απάντηση που λάβανε ήταν ότι τα διαθέσιμα τεστ είναι μόνο για τους αλλοδαπούς και όχι για τους εργαζόμενους στο Κέντρο.

Η κοινή μας λογική αδυνατεί να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν σε μια κλειστή δομή της χώρας, που διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό και τα μέσα, ενώ έχει παρουσιαστεί ικανός αριθμός κρουσμάτων τόσο μεταξύ των αλλοδαπών (καθώς υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και εντός του χώρου που φιλοξενούνται οι αλλοδαποί) όσο και μεταξύ του προσωπικού, δεν δρομολογήθηκε άμεσα η διενέργεια ιχνηλατήσης καθώς και τεστ, που μάλιστα μπορούν να δείξουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών.

Όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε περίοδο γενικευμένου κλεισίματος της χώρας μας και επιβολής μεγάλων προστίμων στους πολίτες, αδυνατούμε να κατανοήσουμε σε τι εξυπηρετεί η μη ενδεδειγμένη διαχείριση του covid-19 εντός της συγκεκριμένης οργανικής μονάδας. Δηλαδή σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη δομή από έναν οίκο ευγηρίας που παρουσίασε συρροή κρουσμάτων και που τόσο ντόρος έγινε τελευταία και, δικαίως, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο των εργαζομένων;

Ως συνδικαλιστικός φορέας που υπηρετεί την εργασιακή και επιχειρησιακή νομιμότητα, αιτούμαστε την από πλευρά σας διασφάλιση της υγείας του Αστυνομικού προσωπικού με επιπλέον ενέργειες τόσο στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης όσο και στις Υπηρεσίες Διαχείρισης των μεταναστών, όπως το Κ.Υ.Τ Φυλακίου. Οφείλουμε ηθικά και υπηρεσιακά στην κοινωνία και στους πολίτες της χώρας μας, να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ώστε να μην εξελιχθεί το μεταναστευτικό σε βόμβα διασποράς και Δούρειος Ίππος του κορωνοϊού.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, να συνεργαστούμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, προς το συμφέρον της Πατρίδας μας”.

ΠΗΓΗ: https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/quot-den-ginetai-ixnhlathsh-twn-epafwn-se-epibebaiwmena-kroysmata-kataggelei-h-enwsh-synoriofylakwn-n-ebroy/post41816

  • Στις 01/03/2021
Tags: εκλογές