Τοποθεσία: Νομός Έβρου
Create your online business with the latest design trends

Έβρος: Τούρκοι στρατιωτικοί με ντουντούκες κάλεσαν τους μετανάστες στη νησίδα να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία

Προηγήθηκε το τηλεφώνημα Κασκαρέλη σε Φιντάν την Τρίτη – Διάθεση συνεργασίας για να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές δείχνει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (3-5-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -39- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίο

Με τη συνεργασία των τουρκικών Αρχών απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους μετανάστες από τη νησίδα του Έβρου, δήλωσε σήμερα από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης. Σύμφωνα με αναφορά από ΜΚΟ, στη συγκεκριμένη νησίδα  είχαν περάσει περί τους 330 παράνομους μετανάστες.

«Πήραμε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα ξαναζήσουμε το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαλούσης.

Προηγήθηκε το τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη, με τον νεό υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, χθες, Τρίτη, όπου συζητήθηκε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Μετά τη συνομιλία των δύο υπουργών Εξωτερικών, όπως αναφέρουν πληροφορίες, από την τουρκική  πλευρά εστάλη ένα ενημερωτικό σημείωμα με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα για το θέμα αυτό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη συνομιλία με τον κ. Κασκαρέλη διατυπώθηκε η θέληση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για να υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθούν οι ροές των παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Ώρες μετά το τηλεφώνημα ΚασκαρέληΦιντάν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις ελληνικές δυνάμεις διαπιστώθηκε ότι τουρκικές βάρκες προσέγγισαν την επίμαχη νησίδα με Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούσαν ντουντούκες να καλούν τους παράνομους μετανάστες να επιβιβαστούν σε αυτές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κάποιοι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν στις τουρκικές βάρκες χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Η εκτίμηση μετά τις εξελίξεις αυτές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι φαίνεται μια καλή πρόθεση να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς της Τουρκίας αλλά αυτό δεν σημαίνει, συμπλήρωναν, ότι οι ελληνικές αρχές δεν παραμένουν σε εγρήγορση για αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στην περιοχή του Έβρου.

Διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση από τις δύο καινούριες κυβερνήσεις αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα οπότε εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα ήρεμα νερά που επικρατούν στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνς, μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την παύση των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

ν παρέβριας περιοχής του Πυθίου Διδυμοτείχου.

Πρόκειται για 13 άντρες, 11 γυναίκες και 15 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με πλαστική βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

  • Στις 07/06/2023