ΕΛ.ΑΣ.: Πώς δρούσε κύκλωμα που έστελνε λαθραία μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ελλάδας
«Εγκέφαλος» ένας 30χρονος Ιρανός που ζητούσε 10.000 έως 15.000 ευρώ ανά μετανάστη
Μια καλοστημένη επιχείρηση προώθησης λαθρομεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια είχε στήσει ένας Ιρανός με έδρα την Αθήνα και άλλα πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και μια 34χρονη Ρουμάνα.
Οι κατηγορούμενοι διακινούσαν τα έγγραφα μέσω της εφαρμογής telegram έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ σε αλλοδαπούς που έφθαναν παράνομα στη χώρα μας και ήθελαν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το κύκλωμα λειτουργούσε από το 2019 και έφερνε συστηματικά μετανάστες από το Ιράν στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας, τους έστελναν αεροπορικώς και με πλαστά έγγραφα που είχαν προμηθευτεί μέσω «telegram» σε Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.
Τα μέλη του κυκλώματος ίδρυαν κανάλια στο πλαίσιο της εφαρμογής, στα οποία είχαν τη δυνατότητα είτε ως υποψήφιοι «προμηθευτές» να δημοσιεύουν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία διέθεταν προς πώληση, είτε ως υποψήφιοι «απλοί χρήστες» να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων ταξιδιωτικών εγγράφων το επιθυμητό προς αγορά ταξιδιωτικό έγγραφο.
Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφάλιζε τη διακίνηση εγγράφων σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας σε επαφή «προμηθευτές» ταξιδιωτικών εγγράφων και «απλούς χρήστες» υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από 200 έως και 1.500 ευρώ έκαστο, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσης του.
Τα έγγραφα παραδίδονταν στους αγοραστές, είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά, ενώ οι πληρωμές των εγγράφων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε και παράλληλη δράση του κυκλώματος που αφορούσε την τέλεση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες προωθούνταν από την Αλεξανδρούπολη και κατέληγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειρίζονταν ένας 30χρονος Ιρανός που συνελήφθη.
Κατά τη δίκη, η οποία έγινε πριν από λίγες ημέρες ο Ιρανός, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» στην υπόθεση, καταδικάστηκε, αλλά ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση μιας και αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ιρανού κ. Γιάννης Μπαρκαγιάννης μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι: «Μια δικογραφία με ατελείωτες ασάφειες και αοριστίες. Οι αμερικανικές και γερμανικές αρχές ήταν αυτές που παρέπεμψαν την υπόθεση στις αντίστοιχες ελληνικές, αναφέροντας ότι πιθανόν συντρέχουν αξιόποινες πράξεις, το πιθανόν θεωρήθηκε ως «τελέστηκε» και παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο. Η εγκληματική οργάνωση δεν προέκυψε στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας και κατέπεσε παράλληλα και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο εντολέας μου και φερόμενος ως αρχηγός, κατηγορήθηκε για τη διευκόλυνση αλλοδαπών, για τη διάθεση χώρου παράνομης διαμονής τους και για τη διάθεση διαβατηρίων. Αρνείται κατηγορηματικά τις πράξεις και θα ασκήσει έφεση».
Σημαντική για τις αρχές ήταν η κατάθεση ενός Ιρανού μάρτυρα ο οποίος έφθασε το 2020 στη χώρα μας και ανέφερε πώς δρουν τα κυκλώματα από το Ιράν. Όπως ο ίδιος κατέθεσε ήρθε στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης και πέρασε στην Αλεξανδρούπολη.
«Έδωσα 12.000 ευρώ για να έρθω στην Ελλάδα σε κάποιον στο Ιράν. Από την Αλεξανδρούπολη πήγα στη Θεσσαλονίκη κρυμμένος σε αυτοκίνητο με ακόμα πέντε μετανάστες. Όταν φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μπήκαμε στο τρένο δυο-δυο και ήρθαμε Αθήνα. Η όλη συμφωνία της διακίνησης έχει οργανωθεί στο Ιράν και μέλος του κυκλώματος με το όνομα «Mehdi» με συνόδευσε ως την Κωνσταντινούπολη. Έπειτα όπως μου είχε πει ο «Mehdi» με το που θα έφτανα στη Θεσσαλονίκη θα έπαιρνα το τρένο και θα έφτανα στην Αθήνα, όπου θα με περίμεναν άλλοι συνεργάτες τους. Πράγματι όταν φτάσαμε στην Αθήνα ήρθε και μας πήρε από το σταθμό Λαρίσης ο «Bahman» και μας πήγε σε μια καφετέρια στην Αχαρνών για να μας γνωρίσει σε άλλο άτομο που θα αναλάμβανε τη διαμονή μας και την περαιτέρω προώθησή μας στην Ευρώπη. Εγώ θέλω να πάω στη Γερμανία», είπε ο ίδιος.
Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο Ιρανός μάρτυρας ανέφερε ότι τον πήγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη το οποίο διαχειριζόταν ο 30χρονος ομοεθνής του κατηγορούμενος ως ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης με τα πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
«Στο διαμέρισμα είδα και άλλους Ιρανούς να κοιμούνται μέσα και όλοι μας πληρώναμε ενοίκιο 100 ευρώ για ένα μήνα στον «Vahid». Για την όλη διαδικασία προώθησής μου στη Γερμανία επικοινωνούσα με τον «Mehdi» όμως μου είπε ότι θα πρέπει να μιλάω με τον αδερφό του «Bahman» γιατί φοβάται να έρθει στην Ελλάδα επειδή τον ψάχνει η αστυνομία. Ο «Bahman» με τον «Vahid» είναι πάρα πολύ καλοί φίλοι και έρχονταν συχνά στο σπίτι. Τους έχω ακούσει να μιλάνε για λεφτά και διαβατήρια και συγκεκριμένα κάποιες φορές ο «Bahman» είχε φτιάξει πλαστά διαβατήρια για τον «Vahid» και είχε έρθει για να τα παραδώσει και να πάρει τα χρήματά του».
Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι του έδωσαν πλαστή ισπανική ταυτότητα και ένα εισιτήριο για να ταξιδέψει αλλά όταν τον πήγαν στο αεροδρόμιο πριν μπει στο αεροπλάνο τον σταμάτησαν και δεν επιβιβάστηκε. Όταν έφυγε από το αεροδρόμιο τον περίμενε ο επονομαζόμενος «Vahid» και τον ξαναπήγε στο διαμέρισμα της Κυψέλης.
«Ξέρω ότι ο «Bahman» και ο «Vahid» είναι διακινητές και παίρνουν από 10.000 μέχρι 15.000 ευρώ για ένα μετανάστη. Στη δική μου περίπτωση μου πρότειναν να πάω Ισπανία με 5.000 ευρώ».
Επίσης, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι όλοι οι Ιρανοί που ήταν στο διαμέρισμα της Κυψέλης ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αλλά δεν τους επέτρεπαν να βγουν από το διαμέρισμα για να μην τους πιάσει η αστυνομία μιας και δεν είχαν χαρτιά. Παράλληλα ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι συνομιλίες γίνονταν μέσω εφαρμογών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία το κύκλωμα αναρτούσε στην εφαρμογή telegram κλεμμένα διαβατήρια και πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ στην υπόθεση βοήθησαν πληροφορίες και από τις Αμερικάνικες Αρχές, τις αρχές της Γερμανίας και φυσικά της Europol.
ΠΗΓΗ : protothema.gr
- Στις 31/07/2022